Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řecko 2005 - Sarti

Bláznivé rozhodnutí a skvělá dovolená – Řecko 2005

 

V létě 2005 jsme se rozhodli,že pojedeme do Řecka autem.Manželův známý  se nenechal dlouho přemlouvat a tak s přítelkyní vyrazil s námi na dlouhou cestu.Výprava se uskutečnila v září téhož roku.My jsme jeli osobním vozem Seat Ibiza a známí jeli se sportovní Hondou.dsc00247.jpg Ubytováni i s polopenzí jsme měli přes slovenskou cestovní kancelář,protože to vyšlo levněji a hlavně termíny odjezdů nám lépe vyhovovali.Stručně se pokusím celou dovolenou popsat.

8.9.2005

Odjíždíme z domova ve 4 hodiny ráno.Máme sraz s přáteli v Nepomuku.Ráno jsme dostali zprávu od Pavla ,že zaspali. Nevadilo nám to.Při tak dlouhé cestě se nějaká ta minuta vytratí.Z Nepomuku odjíždíme ve 4,40 hod.Před hranicemi do Rakouska tankujeme do plné nádrže a míříme na přechod Halámky. Odtud v 7.00 hodin jedeme směr Vídeň. am je chaos jako vždy.

Přejíždíme rakousko - maďarské hranice a  stavíme na kávu v Sopronu u Tesca .Vychutnáme si kávu a svačinu a jedeme do lázní Zalakaros .Chtěli jsme se pochlubit ,kam se jezdíme " léčit " a při záteční cestě chvíli relaxovat v některém bazénu s teplou vodou.Zašli jsme do místní restaurace na oběd.Dávají velké porce,že jsme to nemohli ani sníst.Odjížděli jsme ve 14.30 hod.Mihád - káva 15.20 - 15.50 hod. u lesa - skládka dřeva a vedle udržovaný židovský pomník.Pokračujeme směr Chorvatsko - přechod Barcs,Virovitica - směr Osijek. V Osijeku bloudíme - skončil fotbalový zápas, policie řídí dopravu  - objížďka na Vukovar.Tam jsme zdrželi možná 2 hodiny.Neoznačené silnice - běs.V jedné z vesnic  naštěstí sedí místní  babky,tak se ptám na cestu.Jenom kývají a ukazují směrem,kam náhodou máme namířeno .Ve 21.30 hod.,kdy už jsme zoufalí,náhodně přijíždíme na hranice Chorvatsko - Srbsko.Na dálnici 20 km HURÁ !!!. Ve 22.30 hod.tankujeme na dálnici - poblíž města Šíd.Popojíždíme 17 km na parkoviště a jdeme spát 00.15 - 4.00 hod.Je nejlepší najít si na spaní frekventovanější parkoviště,protože může dojít i k okradení turistů.

9.9.2005 pátek

Ráno vstáváme brzy,máme ještě kus cesty před sebou.Snídaně a odjezd v 5,05 hod.Parkoviště dobré na spaní asi St.Maré / za sjezdem na město Ruma /. 100 km za Beogradem tankujeme  u OMV - odjezd 7,10 hod. 50 km od Makedonských hranic - oběd, káva - 10,15 - 10,45 hod. Popojíždíme ve frontě asi půl hodiny. Na hranicích žebrají cikáni - je to velice nepříjemné.Chtěla jsem jít na wc,ale vzdala jsem to.Hned jsem byla obklíčena partou  s nataženýma rukama. Poplatky za místní dálnici  2 eur a 1 eur - silniční daň. Udivila nás velice dobrá silnice - dálnice . Přišlo nám to ,jako by vedla středem zemědsc00252.jpg.Nikde žádné město a občas v dáli jsme zahlédli nějakou vesnici.Jinak ošklivá země - potkávali jsme vozidla KFOR.Docela jsme si oddychli,když jsme přejížděli hranice do Řecka.Občerstvili jsme se nanuky a už bez napětí jsme  vjížděli do  města Thessaloniki / Řecko /.Zde jsme natankovali a v 15.10 hod.odjížděli na Chalkidiki - Sithonia. Posouvají se hodiny o hodinu dopředu.

Spěcháme do Sarti , kde máme zajednané ubytování.V agentuře jsme v 17,15 hod.Náš delegát je velice příjemný mladík jménem Honza.Po sepsání všech formalit usedá na  malý motocykl a vede nás k mistu,kde máme apartmány.dsc00255.jpgJedeme za ním a nemůžeme věřit svým očím,kudy nás  Honza vede.Projíždíme doslova mezi stoly.Po obou stranách ulice se již turisté oddávají  večerní siestě spojené s večeří a dobrým vínem .Jsme ubytováni v klidné části - na konci Sarti.K moři 50 - 70 metrů.dsc00254.jpg

Máme obavy jak se domluvíme,ale ty se brzy rozplynou.

Skoro všude se mluví česky nebo slovensky a dobře se také domluvíme německy.Je to tady super.Přímo proti je vidět třetí prst Athos a jeho nejvyšší hora.Do města to máme dost daleko,ale to nám jedině prospěje.

10.9.2005 sobota

Vstávám 7,30 - místní čas 8,30 hod. V celém baráku jsou češi a slováci.Přímo vedle nás je rodina s malými dětmi.Rodiče jsou velice hluční,ale jen přes den,večer je celkem klid..Restaurace,kam chodíme na snídaně a večeře je tak 20 metrů.Vaří skvělě.Obsluhuje nás číšník - jmenuje se Janis.dsc00380.jpgSnaží se mluvit česky,vyptává se na všechno čemu nerozumí.Manžel mu to vysvětluje německy.Je s ním legrace  .   

Dopoledne se setkáváme s delegátem a sjednáváme si zájezdy.Odpoledne se jdeme koupat.V Řecku je zvykem držet polední klid,který trvá do 16,00 hod.Tak se stávalo,že jsme se s naším číšníkem setkali i na pláži.Ne že by se koupal,ale popíjel frappe / studenou kávu / u mistní pojízné kantyny.

11.9. 2005  neděle

Dnes jsme měli jet na první zájezd - kláštery Meteora.Zájezd se odkládá na pondělí.Docela jsme to uvítali,protože po tak dlouhé cestě jsme se trochu protáhli.Koupání a průzkum pobřeží nám ten den zabralo dost času.Po večeři jsme vyrazili do města.dsc00383.jpg

12.9.2005  pondělí

Zájezd na Meteoru,vstáváme ve 4,15 hod.Odjíždíme v 5,05 hod od hotelu Baracuda/ asi 50 m/.Protože jsme brzy vstávali,domnívali jsme se ,že to dospíme po cestě,ale za Thessaloniki  máme poruchu  - měníme autobus.Zastávka pod bájným Olympem - Olympus Plaza - snídaně 8,15 hoddsc00277.jpg.Do Kalambaky přijíždíme v 11,00 hod - prohlídka muzea ikon a ve 12.00 hod. kláštery.Fotíme zvenku -je to 150 schodů a je horko.Nemáme ani vhodnou obuv - na výpravu se vydávají naši odvážní mladí přátelé. Ve 13.00 hod odjezd na druhý klášter - opět fotíme a zůstáváme ve stínu na lavičce.Tentokrát i naši známídsc00289.jpg.Meteory a klášery na nich jsou velice zvláštní a nádherný úkaz. Stojí za to za podívání.V 15.00 hod jedeme na oběd do blízké restaurace v Kalambaki.Máme výborné jídlo ,ale je zde docela draho.Odjíždíme v 16.00 hod.Po cestě se ještě stavíme u jeskyně,která má pověst,že kdo si opláchne oči vodou z jeskyně, lépe vidí.Toho se nezůčastníme a jdeme raději na kávu.Přijíždíme do Sarti 22,30 hod.Máme za sebou asi 900 km.Známí jdou ještě na večeři.Jdeme s nimi,ale dáváme si 2 dcl bílého vína a před půlnocí jdeme konečně spát.Uf to byl den.

13.9.2005  úterý

Po snídani se jdeme válet na pláž.dsc00370.jpgFouká studený vítr,voda je prima.Každý večer chodíme do města,protože Pavel ochutnává místní speciality.My jsme ochutnali místní specialitu,ale tekutou - ouzo.Je to velice chutný  anýzový destilát.V jedné restauraci jsme se seznámili s příjemným a milým číšníkem,který uměl jedinou větu česky.Cituju doslova a omlouvám se za sprostá slova : " Dobrý večer,dobré ráno,adriano čelentano ,do prdele,seru na to ." Ani nevěděl co to znamená,ale měl z toho velikou radost.Zřejmě ho to naučil nějaký dobrák z Čech,který tam byl také na dovolené.Ptal se nás co to znamená.Tak jsme mu na tu pr.... ukázali.Srdečně se tomu zasmál a větu dál pokřikoval na kolemjdoucí.

14.9.2005 středa

Jedeme na výlet kolem poloostrova Athos - je to mnišský stát kam je ženám vstup zakázán a muži tam smí jen na zvláštní povolení , jehož vystavení trvá docela dlouho .dsc00306.jpgOdjíždíme v 8,05 od Baracudy autobusem do přístavu,kde se nalodíme a čekáme do 10.00 hod na vyplutí. Je zataženo, není moc vidět.Sedíme na palubě a začíná pršet.Jdeme si sednout dovnitř.Loď je bezva - dole WC,prostřední paluba - stolky,židle,občerstvení.Hořejší paluba - lehátka,židle ,lavice,taneční parket,bar.Chvíli vysvitne sluníčko tak honem fotíme kláštery na pobřeží.dsc00345.jpgVe 14.00 hod přistáváme v Uranopolisu.Máme čas na prohlídku do 15,40 hod.Dáváme si řecký salát - místní specialita- výborný.Je veliký vítr,loď se nemůže dostat do přístavu.Po 35 minutách konečně odplouváme. Na lodi u bar u popíjíme ouzo . dsc00350.jpgNa parketu tančí nádherný řecký tanec.Bezva zábava. Přistáváme v 17,15 hod autobus nás odváží zpět do Sarti.Dnes odlétají naši spolubydlící - loučíme se s nimi a jdeme na večeři.Pak odcházíme do města a opět mokneme.Snad se zítra vyjasní.Máme nakoupené dárky.Vnoučatům nějaké hračky a dospělákům osušky s mapou poloostrova a tradiční řeckou architekturou.

15.9.2005 čtvrtek

V noci přijeli / 1,45 hod. / z letiště turisti.Lilo jako z konve.V 8,30  hod je to zatažené a ne a ne vykouknout sluníčko.Jedem do města autem,fotíme taverny a pak jedeme do přístavu. dsc00367.jpgPrávě přijeli rybáři a nakládali na auto své úlovky.Měli je zamražené v ledu v bednách.Fotili jsme a rybářům náš zájem evidentně nevadil. Odpoledne jsme  si dali řecký syr fetu a odpočívali.U sousedů je klid, asi usnuli .Je 25 stupnů a pořád je polojasno.Doufáme,že se to do zítřka vybere.

 16.9.2005  pátek

Ráno nic moc,docela "chladno " asi 23 st.Po snídani si dáme kávu a objevuje se sluníčko.Jdeme k vodě a je azuro celý den.Chlapi si koupili potápěčské brýle a šnorchl,tak loví mušle. Dá jim to práci,moc jich  nenašly.Jsou  velké vlny / bílé potvory/.Jsme všichni dobře prosolení.

17.9.2005 sobota

Počasí vydrželo .Váleli jsme se na pláži a užívali poslední sluníčko a moře.Foukalo to studené,ale bylo nám fajn.dsc00358.jpgOdpoledne budeme balit pak půjdeme do města něco koupit na cestu.Zítra hurá domů.

18.9.2005 neděle

Odjíždíme ze Sarti v 10,10 místního času.Natankujeme a jedeme - je 29  st. Zpět jsme bohužel jeli  přes  Bulharsko .dsc00393.jpg  Na hranice přijíždíme ve 13.00 hod.a  projíždíme desinfekcí - 2 EUR a platíme poplatek za průjezd 4 EUR. Je to zase běs.Jedeme do neznáma / 31 st. / stavíme na oběd a kávu 14,30 - 15.00 hod Jedeme směr Sofie - je 29 st.V Sofii  je to špatně značeno - bloudíme.Ztratili jsme známé.Zastavili nás policajti.Ptáme se na cestu.Ukazují nám směr a jsou velice nepříjemní.Nedají si vysvětlit,že musíme najít ztracené kamarády.Po dlouhém dohadování nás pochopili a se sirénou a blikajícími světly je jeli hledat.Konečně se nám podařilo spojit se telefonem a upozornit je na ty policajtské raply.

Po půl hodině už všichni odjíždíme ze Sofie.Máme to 40 km na srbské hranice - přejíždíme je v 17,45 hod.Je pořád horko - 24 st.Projíždíme nejhorším úsekem.Samé tunely - tak na jedno auto.Kamiony musí jet prostředkem tunelu,protože je zde nejvyšší.dsc00402.jpgByli jsme na tento úsek upozorněni kolegou z kamionu před námi.Byl to Slovák,který v tyto nehostinné kraje jezdí často.Dobře by se s ním povídalo a bylo to příjemné zpestření na našem strastiplném přejezdu Bulharskem.Na hranicích - velká fronta kamionů asi 8 km.Bulharskem - už nikdy ! Zlatá Makedonie.Zastávka na večeři a kávu 19,30 - 20,30 hod. Obtěžuje nás žebrající cikán - buď je opilý nebo zfetovaný.Těžko odhadnout. Hlídáme auta,aby nás neokradli. Nevíme jestli nemá někde komlice.Je neodbytný.Kristina  raději sedá do auta. Nemáme z toho setkání dobrý pocit. Jedeme dál  na Beograd.35 km před Beogradem tankujeme - je 22,15 hod. Hranice do Chorvatska přejíždíme 0,15 hod.Prší a už je jen 13 st.Poslední tankování před hranicemi s Maďarskem ve městě Virovitica - 4,00 hod ráno.Leje jako z konve.

19.9.2005 pondělí

Spali jsme ve městě Barcs,je přímo za hranicemi.V 8,00 hod jsme vstali a ve Sparu koupili jogurty k snídani - měli jsme jogurtový deficit.Dali jsme kávu a v 8,45 hod pokračujeme směr Zalakaros.Už alespoň neprší.Těšíme se do lázní ,kde si po dlouhé cestě odpočineme a srovnáme kosti. V lázních jsme potkali dobrého známého - oboustranné překvapení.Zdrželi jsme se od 10,30 - 16,00 hod. Oběd  jsme si dali v areálu - výborná ryba.60-lepsi-je-tak-30---32st.jpgKoupání super - přístavba - krytý bazén + tobogan / nic moc/.Dali jsme kávu na parkovišti a odjížděli jsme 16,20 hod.Prší a je zima - 10,5 st.Za Vídní děláme poslední přestávku a jedeme  směrem na Horn.Ve 22,30 hod konečně překračujeme hranice do Čech.Hurá,hurá,jsme doma.Tankujeme v Třeboni - je 6,5 st.Zastavujeme před domem v 1,00 hod po půlnoci.Skvělé.Konečně teplá sprcha,becherovka a hurá do našeho zlatého pelíšku.

Byla to super dovolená ,na kterou rádi a často vzpomínáme.Něco bychom možná udělali jinak,ale chybami se člověk učí.

Rekapitulace naší dovolené :

ujeli jsme tam i zpět zhruba 3700 km, benzín  + poplatky  za dálnice  8000 Kč,ubytování + polopenze 2 osoby 15000 Kč - báječná dovolená za pouhých 23000 Kč a jěště nějaké  euro na občerstvení v místních tavernách a dárky pro naše nejbližší . Možná to vyšlo stejně jako letecky ,ale naše zážitky z cesty jsou nezapomenutelné .Poznali jsme , že existují lidé na které je možno se spolehnout .

 

 

   

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář