Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chorvatsko – Pirovac 2011

Dovolená Chorvatsko – Pirovac 2011

super vydařená dovolená

Naposledy jsme byli u moře před šesti lety – Řecko Sarti.Zastesklo se nám po nádherných plážích a slané vodě,tak jsme se rozhodli,že vyrazíme na některou z nich. Nejdříve jsme uvažovali o Itálii,ale nakonec zvítězilo Chorvatsko. Konkrétně středisko Pirovac.Ubytování jsme našli docela levné / jeli jsme až 10.září / a blízko moře.Cestu jsme zodpovědně naplánovali a abychom moc nemuseli platit na dálnicích,tak i pečlivě prostudovali mapy.Zjistili jsme,že ve Slovinsku nemusíme vůbec na dálnici  - dá se pohodlně objet a vyhnou se poplatkům.

Vyrazili jsme již v pátek v noci,protože máme super auto – Volswagen multivan a můžeme v něm pohodlně nejen cestovat,ale i přespat.Naše cesta vedla přes Německo a Rakousko,kousek Slovinska a pak ze Zagrebu na Karlovac a kolem Plitvických jezer a krásnými  horami.Na pobřeží jsme vyjeli v Biogradu na Moru a do Pirovacu jsme dorazili kolem 17.hod. snimek-072.jpgV cestovní kanceláři Makariny Tours byla velice příjemná paní a hned volala pro pana domácího,jelikož jsme měli ubytování v soukromé vilce.  Přivítali nás velice milí a sympatičtí manželé.Paní Naďa si ráda povídala.Něco jsme rozuměli dobře,něco hůře ,ale vždycky jsme se výborně domluvili.

Přijeli jsme v době,kdy měli naši domácí hodně práce,jelikož měli vinici a zrovna sklízeli hrozny.Od rána do večera trhali hrozny a večer je nakládali do velkých kádí a nechávali je kvasit.Po celém domě se linula vůně kvašeného vína.My jsme z toho také něco měli,protože nám paní Naďa po dvakráte dala plný talíř hroznů. Byly dobré,sladké. snimek-082.jpg

Ve vile bylo několik apartmánů a domácí bydleli až v nejhořejším bytě a byl tam nádherný pohled na moře. I my jsme měli to štěstí a měli apartmán s výhledem na moře ,ale o patro níže.

Apartmány – spíše studia,byla zařízena skromě,ale vše co člověk k životu potřebuje,se zde nachází.Byli také tak vstřícní,že nás nechali připojit na jejich wifi zdarma a my jsme měli každý den možnost pohovořit po skype s dětmi i vnoučatysnimek-086.jpg.Na pláž jsme měli pouhých 50 m a pláže byli kombinované – oblázky i betonová plata. Sluníčko pálilo – 39 st. A moře mělo tak 26 – 27  

Pirovac je městečko v zálivu,kde je o 3 – 4 stupně tepleji i voda je mnohem teplejší než v ostatních letoviscích Chorvatska.Užívali jsme si teplíčka a neskutečně rychle to uteklo.V pátek večer jsme se museli rozloučit a doufáme ,že se sem jěště někdy podíváme.Paní Naďa nám dala adresu i telefon a srdečně nás pozvala příští rok zase k nim.Potkali jsme zde manželský pár z Vodňan.Jezdí sem již třetí rok a neměnili by.Jsou zde 14 dní a spokojeni.

V sobotu ráno jsme odjížděli a těšili se na další plánovaný výlet.Při zpáteční cestě jsme chtěli navštívit Plitvická jezera.snimek-156.jpgV 9,45 hod už jsme byli na parkovišti u Plitviček a koupili si vstupenku – 110 kun na celý den na osobu.Je zde několik tras.Můžete si vybrat od 4 hod – po 8 hodinovou trasu.To jsme jěště netušili,že i ta nejkratší trasa může trvat o 2 hodiny déle.Bylo krásné počasí a tady se snad rozhodl „celý svět „ navštívit Plitvice.To bylo neskutečné čekání na všechno.První čekání bylo na loď,která nás měla převést přes jezero.snimek-174.jpgMěli jsme to i s kulturní vložkou,nějaká skupina zoufalců tady zpívala a nebylo to moc příjemné.

Další strastiplná cesta vedla až k jeskyni a velkému vodopádu.  Šlo se krokem a ve velkém davu lidí.Každý si tu nádheru chtěl vyfotit – já samozřejmě také – a tím pádem se musel celý dav zastavit a počkat až si pořídíte foto a mohlo se pokračovat dále.Měli jsme před sebou Japonce a ti jsou známi tím,že fotí úplně všechno.To byl trochu děs a běs.Přesto jsme si prošli skoro celé Plitvičky,protože to za to stojí.snimek-192.jpgNaše prohlídka trvala 7 hod. Unaveni a plni dojmů jsme se vydali na další naši cestu,která směřovala do Maďarska.

Původně jsme chtěli spát v našem Multivanu,protože v lázních jsme měli být jen 4 dny,ale pak jsme si to rozmysleli a manžel poslal SMS našemu známému do Zalakarose a požádal ho o ubytování.Dostali jsme okamžitou odpověď,že jsme vítáni a máme se těšit na neděli.snimek-155.jpgTo jsme se také těšili,protože  „naše lázně“ navštěvujeme každý rok.Je to tady super odpočinek a relaxace.Měli jsme akorát trochu smůlu na počasí.Dva dny byla zima jen 17.st.Byl to šok z toho tepla ,ale také příprava na počasí u nás doma.Odjížděli jsme ve středu a to už jsme se těšili domů.  Naštěstí počasí u nás bylo a je pořád super.

Měli jsme krásnou dovolenou,na kterou budeme dlouho vzpomínat a připomínat si ji alespoň na fotkách.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář