Jdi na obsah Jdi na menu
 


Med může léčit infekce jako antibiotika

Med může léčit  infekce jako antibiotika

Med se používá v přírodním léčitelství již od nepaměti

Před příchodem antibiotik doporučovali lékaři na infekce horních cest dýchacích med. Kanadští odborníci teď tvrdí, že se med bude při léčbě řady bakteriálních infekcí předepisovat znova. Při mnoha laboratorních pokusech totiž zjistili, že med dokáže řadu bakterií zabíjet a nemá přitom vedlejší účinky jako řada antibiotických léků.

 U medu je podle vědců navíc fascinující, že dokáže zahubit i velmi nebezpečný vůči methicillinu rezistentní kmen zlatého stafylokoka. Ten je totiž odolný vůči širokému spektru antibiotik.

Výplach či kloktání medem by mohly být použity pro léčbu zánětů dutin,“ uvedl Marson, „nikdozatím netuší, co v medu vlastně bakterie zabíjí… a ne všechny medy mají stejnou účinnost,“ dodal.

Léčba medem pochází z Austrálie

Neuvěřitelné výsledky s medem měli lékaři z anglického Middlesbrough již před rokem. V tamní univerzitní nemocnici totiž léčili zlatého stafylokoka obyčejným včelím medem. A měli s metodou skutečně dobré zkušenosti, takže se ji snaží rozšířit do celé Británie.

Zlatý stafylokok rezistentní vůči methicilinu (MRSA) ohrožuje tisíce pacientů v celé Británii, kteří jsou nuceni dlouho trávit čas na lůžku v nemocnicích. Experti z James Cook University vyzkoušeli na rány přikládat med a výtažky z chaluh. Účinek byl překvapivě velmi rychlý a silný, takže v univerzitní nemocnici již medovou kúru využívají běžně.

Sterilizované medové náplasti ošetřují zranění a rány, brání stafylokokům v průniku do těla. Chaluhy potom zastavují a absorbují ostatní škodlivé bakterie. Metoda léčby medem pochází od australských domorodců.

Med pomáhá nestárnout

 Med jako včelí produkt lidé používali nejen jako přírodní sladidlo již od starověku, ale používali ho v kosmetice a jako léčebný prostředek. Jeho antiseptické vlastnosti se využívaly při léčení spálenin a různých ran. Odborníci zjistili, že je vhodný k prevenci rakoviny a senné rýmy.

Med pomáhá mimo jiné i zlepšovat paměť.

Nyní vědci z univerzity ve Waikatao na Novém Zélandu provedli sérii testů na krysách, kdy různým skupinám podávali po dobu jednoho roku dietu s rozdílným obsahem medu. Všechny krysy byly stejně staré, dvouměsíční. Vždy po třech měsících je vědci podrobili testům zaměřeným na paměť, včetně hledání cesty z bludiště. Krysy, které měly potravu slazenou medem, byly klidnější, rozvážnější a měly lepší prostorovou paměť. Nicola Starkeyová, která studii vedla, je přesvědčená, že studií je dostatečně potvrzena důležitost medu jako významné části jídelníčku: "Zvlášť starší lidé by si tuto lahůdku a lék zároveň, který je běžně k mání, měli dopřávat pravidelně," tvrdí Starkeyová.

Kupte si zdraví za výhodnou cenu!

Že zdraví patří mezi hodnoty, které se koupit nedají? Nevěřte tomu! Zdraví si opravdu můžete koupit a ani vás to nebude moc stát.

 Když si například koupíte několik sklenic medu k celoročnímu užívání, utratíte jen několik málo stokorun. Za ně získáte tolik blahodárných účinků na váš organizmus, že se nebudete stačit divit! Včelí med (v obchodní síti označovaný jen jako med) vytvářejí včely ze sladkých šťáv, které jim příroda nabízí většinou v květech. Včely tyto šťávy sbírají, pomocí hltanových žláz přetváří a ukládají  do svých voskových plástů k zahuštění a dalšímu zrání. Při něm se mění chemické složení medu a vzniká celá řada blahodárných látek. Největší přínos medu pro lidský organizmus spočívá v tom, že neobsahuje téměř žádný složitý řepný cukr, ale jen jednoduché cukry ovocný a hroznový.

Lidské tělo totiž tráví řepný cukr velmi složitě a potřebuje k tomu mnoho minerálů, zejména vápníku. Právě proto  se lidem, kteří dlouhodobě sladí bílým řepným cukrem, tak často kazí zuby a řídnou kosti.

Naproti tomu s ovocným a hroznovým  cukrem obsaženým v medu naše tělo žádnou práci nemá – tyto cukry mohou ihned přejít do krve a být k dispozici jako bezpečný zdroj energie.

Bohatá lékárna v každé sklenici medu Tím ovšem blahodárný vliv medu zdaleka nekončí. Med totiž obsahuje obrovské množství dalších důležitých látek, které naše tělo obnovují a zmírňují nepříznivé vlivy prostředí.

Z nich jmenujme alespoň kyselinu glukonovou, citrónovou, jablečnou, nebo jantarovou. Aminokysel iny se výrazně podílejí na chuťových vlastnostech medu.

 Nejvíce jich je v tzv. smíšených medech. Převažující aminokyselinou je prolin. Velmi významný podíl v medu mají enzymy, které v našem těle urychlují a usnadňují některé procesy látkové výměny. Nejdůležitějším z nich je invertáza, která pochází právě ze včelích hltanových žláz.

Med je také bohatým zdrojem minerálních látek. V jednom kilogramu medu jich bývá až 10 gramů! Největší zastoupení má draslík, po něm sodík, vápník a hořčík. Ze stopových prvků je významně zastoupeno například železo.

Najdeme v něm ale i takové látky, jako například acetylcholin nebo adrenalin.

Med jako elixír mládí

Už jste jistě nejednou zažili pocit velkého fyzického vyčerpání, zejména při namáhavé práci, těžkém sportu nebo po dlouhém turistickém výšlapu. Právě v takových situacích nejlépe oceníte  med jako okamžitý zdroj nové energie, která je doslova během několika desítek vteřin u každé vyčerpané buňky vašeho těla. Postačí jedna polévková lžíce medu a vy budete cítit, jak se vám do žil vrací síla. Podobné účinky má med také ve stresových situacích.

Med je také nedílnou součástí rekonvalescentníchrekonvalescentních diet, zejména po složitých operacích. Mají-li k němu přístup děti, logicky  omezí konzumaci sladkostí s řepným cukrem, což podpoří zpevňování jejich kostry a omezí kazivost zubů.

Snad každá domácnost má bohaté zkušenosti s používáním medu při zánětech horních cest dýchacích. Využívá se však i v kosmetickém průmyslu. Při průjmových onemocněních bychom neměli jíst žádné sladkosti obsahující bílý cukr. Zatímco jednoduché cukry z medu přecházejí do krve okamžitě a do střev se vůbec nedostanou, bílý cukr se pro svoji  složitou stravitelnost dostává až do nižších pater střeva, kam přirozeně nepatří. Zde podporuje různé kvasné procesy, které léčbu ještě zhoršují. Nemocný organizmus řitom potřebuje mnohem více energie, než zdravý. Pokud pacient pije velké množství bylinkového čaje bohatě slazeného medem, má dostatek energie i tekutin a zažívací ústrojí není nijak zatíženo.

Med se s oblibou podává při bolestech hlavy a u poruch spánku. Zajímavé jistě je i to, že je-li med podán při otřesu mozku během několika minut po úrazu, následky otřesu mohou být mnohem nižší,neboť jednoduché cukry vyrovnávají působení osmoticky aktivních rozpadových látek, které jsou odpovědné za následný tlak v lebce.

Med také tlumí sekreci žaludečních šťáv, čehož lze velmi dobře využít při léčbě vředového onemocnění.

Z medu se netloustne!

Někteří lidé s nadváhou se obávají konzumovat med pro jeho vysokou  energetickou hodnotu. Tyto obavy jsou však zcela zbytečné. Převažujícím jednoduchým cukrem v medu je cukr  ovocný – glukóza. Dostane-li tělo v medu větší porci energie, než právě potřebuje, nadbytečná glukóza se přemění na jaterní škrob glukogen. To pak přispívá k obnově jater poškozených škodlivinami.

Pro med nejlépe ke známému včelaři

Jak si dostatek kvalitního medu zajistit?

Ideální je postavit si na zahradu několik úlů a mít med od vlastních včel. Pokud to možné není, kupujte med od známého včelaře. Vybírejte si pochopitelně jen v domácnostech, kde se vždy dbá na hygienu a vše září čistotou. Od věci jistě není ani návštěva včelaře v době medobraní, která také mnohé napoví.

Velkou, ale opravdu velkou  pozornost věnujte obalu. Nikdy nedávejte včelaři sklenici od okurek, nebo jiných zavařenin, aby vám ji naplnil. Víčka i skleněné povrchy těchto obalů jsou stále nositeli různých vůní a pachů, které do medu rychle přechází. Až byste sklenici doma po několika dnech či týdnech otevřeli a neobvyklý pach ucítili, zbytečně zbytečně byste podezřívali včelaře, že vám dal nekvalitní med. Tento drahocenný poklad zdraví si raději nechejte nalít jen do zcela nové nepoužité sklenice, případně zase jen do sklenice od medu.

Víčko by mělo být zásadně šroubovací, aby se med po cestě nevylil. Nejeden zákazník si už po návratu od včelaře domů musel nejdříve olízat medem oslazené osobní doklady.

Med také nekupujte za podezřele nízkou cenu.

 Cena medu se dnes běžně pohybuje mezi 120-140 Kč . Bude-li vám někdo jeden kilogram nabízet výrazně levněji, raději se podívejte po nějakém včelaři ve vedlejší vesnici.

Velký pozor si dejte také na med prodávaný v hypermarketech. Většinou se jedná o levné medy ze zahraničí, z nichž mnohé jsou pančovány sirupem z kukuřičného škrobu. Na etiketě takového medu se většinou dočtete,  že jde o směs medu ze zemí EU a mimo EU. V jakém poměru a z jakých zemí se nedočtete.

Naopak med, na jehož etiketě je jméno, adresa a telefon konkrétního včelaře, by měl být zárukou kvality. 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář