Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rady pro domácnost

 

 

Na skvrny od vína pomáhá citron

Skvrny od bílého vína-odstraníme poměrně snadno.Stačí znečištěné místo navlhčit vodou a pak přetřít lihem.Zašpiněný ubrus co nejdříve vypereme v horkém roztoku nějakého saponátu.

Skvrny od červeného vína-můžeme čistit několika způsoby:

-Ihned je posypeme solí a po chvíli vypereme běžným způsobem.

-Pokapeme je bílým vínem,přetřeme vodkou a normálně vypereme.

-Skvrny natřeme vepřovým sádlem a po delší době vypereme.

-Skvrny zakryjeme navlhčeným chlebem a vypereme v čisté teplé vodě.

-Z hedvábí nebo vlny odstraníme skvrny od červeného vína nejlépe čpavkem.

-Skvrnu pokapeme citrónovou šťávou,vymneme a ihned vypereme.Můžeme jí také roztokem kyseliny citrónové nebo citrónovou šťávou vytřít.

-Skvrnu z bílého ubrusu odstraníme tak,že látku navlhčíme rozpuštěným odbarvovačem a pod ubrus položíme mísu s vroucí vodou.

-Staré skvrny čistíme 1O% roztokem kyseliny vinné nebo citrónové a běžně vypereme. 

 

Řezané květiny mohou dlouho vydržet

-Přineseme-li řezané květiny,musíme je nejprve ostrým nožem seříznout,nejlépe pod vodou,aby se do kapilár stonků nedostal vzduch.Odstraníme všechny povadlé a přebytečné listy a necháme květiny odpočinout-až po hlavičky květů je ponoříme do odstáté vody a necháme je tam asi hodinu.Teprve pak je dáme do vázy s vodou.

-Máme li vlastní zahrádku,řežeme květiny pouze  časně ráno,dokud je rosa pak déle vydrží.Nikdy je nenecháváme ležet na slunci.

-Téměř všem květinám musíme denně měnit vodu.Výjimku tvoří narcisy a hyacinty,které vylučují slizovitou šťávu,a také gerbery a konvalinky,kterým vyhovuje teplejší voda.

-Když měníme vodu,odřezáváme u květin konce stonků.Nesmíme stonek bramboříku při tom ale  příliš stisknout,hůř by pak sál vodu.U růží odřezávání není nutné,odstraníme však trny.

-Řezané květiny déle vydrží,přidáme-li do vody trochu cukru v množství asi půl lžičky na litr vody.Musíme však brát v úvahu, že ve sladké vodě se rychle množí bakterie a některé květiny,např. konvalinky a bramboříky,ho vůbec nesnášejí.Nemáme-li pro tento účel doma koupený speciální přípravek.můžeme si pomoci také tabletou acylpyrinu nebo špetkou soli.

-Chceme-li,aby se květiny ve váze rychle rozvinuly,zkusíme přidat do vody kapku čpavku.

-Jiřiny a astry řežeme rozkvetlé,ostatní květiny je lépe řezat v poupatech,která jsou však již vybarvená.

-Na životnost květin ve váze mohou mít vliv i jiné věci v blízkosti kytice nebo sama kombinace květin v kytici.Například karafiáty rychle uvadají,jsou-li poblíž zralá jablka.Sousedství jiných květin nesnášejí orchideje,lilie,hrachor vonný nebo žluté primule,proto je nikdy nedáváme do kombinovaných kytic.Produkty ,které do vody vylučují růže,jsou pro jiné květiny jedovaté a urychlují jejich vadnutí.

 

 

Žvýkačku obložte ledem

Žvýkačky nejsou jen zlozvykem,ale posilují lícní svaly,pevnost zubů a poslouží i k nouzovému vyčištění zubů.Podaří-li se vám přilepit žvýkačku na koberec,obložte ji nejprve kousky ledu.Když zkřehne,rozlomte ji a odlepte.Skvrnu natřete kašičkou z benzínu a magnézia a nakonec dočistěte mýdlovou vodou.

Žvýkačku z oděvů odstraníme podobným způsobem.Opatrně ji odloupněte třeba tupým nožem a skvrnu pak navlhčete trichlorethylenem.Rukojetí lžíce ji třete a zbytek roztoku vytlačte do podložky z čistého hadříku.Potom postižené místo přetřete benzínem a nakonec vlhkou utěrkou.Je to trochu složité že? Nejlepší zřejmě bude dávat si pozor,abyste tuto proceduru nemuseli absolvovat.

 

Záclony vymáchejte v inkoustu.

-Záclonoviny z umělých vláken můžeme prát v pračce.Aby se nepoškodily,složíme je do tvaru knihy,podobně jako překládáme listové těsto.Navíc je můžeme vložit do povlaku na polštář.

-Kuchyňské záclony velmi rychle žloutnou.Aby se jim zase vrátila jejich bělost,namočíme je na noc do studené vody,v níž rozpustíme hrst soli.

-Chceme-li oživit záclony krémové barvy,ponoříme je po vyprání do odvaru z čaje.

-Silonové záclony budou zase sněhobílé,když je po vyprání a důkladném vymáchání ještě jednou vymácháme ve vodě,do níž přidáme kávovou lžičku inkoustu.Tento trochu neobvyklý postup stojí za vyzkoušení.

 

 

Kůži pomůže pomerančová kůra

-Kožený kabát nebo sako,který ztratil lesk,přetřeme čerstvou pomerančovou kůrou.Manžety a límec kožených oděvů občas přetřeme glycerinem.

-Výrobky z tmavé kůže můžeme čistit kávovou sedlinou.Ještě vlhkou ji zabalíme do vlněného nebo flanelového hadříku a kůži jím přetřeme.Bude se lesknout jako nová.

-Starým oblýskaným či odřeným semišovým oděvům nebo výrobkům,pomůže když je přetřete měkkým hadříkem namočeným v roztoku čpavku (v poměru čtvrt sklenice čpavku na tři čtvrti sklenice vody).Potom ji opláchněte čistou vodou a nakonec octovou vodou (v poměru lžička octa na litr vody)

-Starší kožené kabelky nejprve opatrně omyjeme teplou mýdlovou vodou,do které přidáme trochu čpavku,pak je vysušíme a přetřeme hadříkem namočeným v ricinovém oleji.

-Jsou-li nám kožené rukavice těsné,zabalíme je na dvě až tři hodiny do vlhkého ručníku,pak je oblečeme a usušíme na rukou.Jsou-li tvrdé,zlehka je potřeme glycerinem.

 

 

Sklo vyčistíme punčochami

-Skla a zrcadla,nejsou-li příliš špinavá,můžeme umýt vypranými silonovými punčochami nebo punčocháči.V tomto případě je stačí omýt studenou vodou a přeleštit.

-Zrcadla a skleněné výplně nábytku můžeme čistit také směsi ze stejného množství vody a čpavku.Rohy vyčistíme vatou namotanou na zápalce.Musíme však dávat pozor,aby se roztok nedostal na dřevo. Omyté sklo dosucha vyleštíme měkkým hadříkem.

-Okenní skla,zrcadla a skleněné předměty snadno vyleštíme  do vysokého lesku,když je předtím omyjeme slanou vodou.Používá se lžíce soli na litr vody.

-Mušince z oken a zrcadel odstraníme hadříkem namočeným do lihu nebo do octa.Když omyjeme skla s přídavkem trošky petroleje,nebudou mouchy na ně sedat.

-Okenní skla se nebudou potit,když je na vnitřní straně přetřeme roztokem jednoho dílu glycerinu a deseti dílu lihu.Potom je ještě přeleštíme flanelem nebo jelenicí.

 

 

 

Jak na to

-Mosazné předměty vyčistíme a vyleštíme do vysokého lesku směsi octa a soli,kterou nanášíme flanelovým hadříkem a přetíráme kouskem vlněné tkaniny.

-Po delším nošení mohou být kolena kožených kalhot či lokty kožených bund a kabátů vytahané.Tento nedostatek napravíme tak,že vytahaná místa z rubu jemně poklepeme mírně zahřátou žehličkou.

-Rezervní prádlo,které nepoužíváme,nikdy neškrobíme,ale čas od času vypereme,aby nezežloutlo.Škrob někdy plesniví a skvrny od plísně by se pak těžko odstraňovaly.

-Dřevěné nádobí časem černá.Ztmavnutí není na závadu,ale můžeme mu zabránit.Předměty ponoříme asi na hodinu do roztoku vlažné vody a trochu chlóru.Pak je opláchneme čistou vodou.

 

Stříbro

Stříbrné předměty lze čistit několika způsoby:

-Umyjeme je saponátem,opláchneme čistou vlažnou vodou a do sucha utřeme hadříkem.Oxidační skvrny zlikvidujeme speciální vatou,nemáme-li ji po ruce,stejně dobře poslouží cigaretový popel na kousku obvazové vaty.

-Umyjeme je v mýdlové vodě s trochou čpavku a po zaschnutí je vyleštíme.

-Pokapeme je citrónovou šťávou,umyjeme horkou vodou a pak do sucha vytřeme a vyleštíme.

-Můžeme také umýt 90% lihem,pak důkladně vyleštit.

-Odolné skvrny odstraníme kašičkou z cigaretového popela a jedlého oleje.

-Vyčistíme a vyleštíme je vatou namočenou v octě.

-Ponoříme je na pět minut do vroucí vody s větším množstvím soli a ještě horké je utřeme a vyleštíme.

-Stříbrný příbor dobře umyje voda z vařených brambor nebo nastrouhaná křída s denaturovaným lihem.

 

 

Jak na skvrny

-Skvrny od kávy zkuste z bavlny vyčistit vodou s čpavkem nebo vodou s kuchyňskou solí.Na vlněnou látku použijte vodu s alkoholem.

-Vosk přežehlete přes savý papír a dočistěte jej terpentýnem.

-Látku znečištěnou čokoládou perte střídavě v teplé a studené vodě.

-Skvrny od kávy a ovoce namočte do kyselého mléka.

-Mastnotu posypte dětským zásypem a nechte ho asi hodinu působit.Potom tampónujte benzínem nebo terpentýnem.

-Na skvrny od inkoustu použijte kyselé mléko nebo teplou citrónovou šťávu.

-Místa znečištěná propisovací tužkou zkuste vyčistit alkoholem.

-Skvrny od rzi čistíme stejným způsobem jako inkoust,ale jde to o něco hůře,zvláště jsou-li staršího data.

-Jodová tinktura zmizí hned ponoříme-li ji do horké vody.

Při žehlení si pomozte papírem

Místa připálená žehličkou můžeme vyčistit několika způsoby:

-Připálené místo ihned přetřeme čerstvě rozříznutou cibulí. Musí však jít o látku z přírodních vláken.

-Ve vodě rozpustíme trochu chlorového vápna,přecedíme ji, do roztoku namočíme hadřík ,kterým postižené místo třeme tak dlouho ,až připálení zmizí. Pak je ještě vytřeme čistou vodou.

-Skvrnu potřeme citrónovou šťávou a posypeme práškovým cukrem.Po chvíli důkladně vypereme  ve studené vodě.

-Spálené místo namočíme studenou vodou,posypeme jemnou kuchyňskou solí a po chvíli vypereme.

-Zažloutlé místo od spáleniny na vlněném svetru se pokusíme odstranit tak, že je třeme střídkou ze staršího chleba.

-Hedvábné halenky a šaty žehlíme po rubové straně, jinak hedvábí na některých místech získá nepřirozený lesk, kterého se už nezbavíme.

-Aby se naškrobené prádlo nelepilo na žehličku,přidáme do roztoku na škrobení malé množství soli.

-Puky budou pevnější a trvanlivější,když je při žehlení podložíme mokrým balícím papírem.

-Ruční práce žehlíme tak,že látku vložíme na žehlící desce mezi dva hedvábné papíry.Pak opatrně žehlíme z obou stran a dbáme na to,aby se papír nekrčil.

 

 

Lednička

Lednička je dnes tak běžnou součástí našich domácnosti ,že ji bereme jako samozřejmost a většinou ji nevěnujeme moc pozorností.

Jak tedy správně ledničku odmrazovat?Způsobu je mnoho a je těžké říci,který je nejvhodnější.Dobře se však osvědčuje tento:Lednici vypneme,misky na led naplníme teplou vodou (ne vařící) a postavíme je na výparník.Vodu podle potřeby vyměňujeme.Námraza se odlupuje ve velkých kusech a nezanechává v ledničce ani okolo ní vodní spoušť.

Po odmrazení ledničku vymyjeme teplou vodou s trochou octa,který odstraňuje zápach.Nezapomínáme na povrch ledničky a její zadní stranu,která bývá plná usazeného prachu.Po umytí necháme ledničku chvíli větrat.Gumové těsnění myjeme jen teplou vodou a čas od času ho natřeme glycerinem.

Do ledničky nikdy nedáváme teplé pokrmy,protože by se rychleji tvořila námraza.Ledničku také také nepřeplňujeme a pokrmy neukládáme na sebe,protože tím zabraňujeme proudění vzduchu.

Zápach z ledničky odstraníme tak,že do ní postavíme sklenici vody s octem.

Potřebujeme-li ledničku nahradit například na chatě,stačí postavit láhev s pivem do vědra s pískem,jeho povrch posypat půl kilogramem soli a několikrát na ní nalít vodu.Za půl hodiny bude obsah láhve doslova ledový.

   

 

Jak na to

-Mladou a stále svěží pleť si můžete uchovat i bez nákladných kosmetických přípravků.V 1 litru vody povařte hrst otrub a šťávu z půlky citronu.Scezeným odvarem si každý den omývejte obličej.

-Petrželová nať je osvědčeným prostředkem sloužícím k vybělení pleti.Pihy a tmavé skvrny omývejte šťávou z rozmixované čerstvé nati,nebo si na obličej přikládejte obklady-gázu namočenou v petrželové šťávě.

-Na akné pomáhají obklady z dobře omytých a rozmixovaných lístků hlávkového salátu.

-Vaše pleť bude zaručeně lesklejší,čistší a hladší,vypijete-li každé ráno nalačno sklenici teplé vody,do které vymačkáte šťávu z půlky citronu.

-Ztratily vaše vlasy lesk a sílu?Zkuste jednou místo obvyklého šamponu tento recept: v misce smíchejte 3 žloutky, 1 dcl rumu a několik kapek citronu. Takto získaný krém dobře vetřete do vlasů a nechte 10 - 15 minut působit. Pak vlasy důkladně opláchněte teplou vodou a do poslední lázně přidejte ocet,jehož přičiněním zmizí zápach vajec. S výsledkem budete spokojeni. 

 

Jak na to

-Skvrny od vaječného žloutku necháme zaschnout,a pak je vykartáčujeme a vypereme ve vlažné vodě s trochou čpavku.

-Skvrny od vaječného bílku vypereme ve vlažné vodě s trochou čpavku.Používáme-li čpavek na barevnou látku,musíme nejprve na kousku materiálu vyzkoušet,jestli ho čpavek nepoškodí.

-Skvrny od hořčice za čerstva vypereme v saponátovém roztoku nebo octové vodě.

-Skvrny od kečupu odstraníme octovou vodou.

-Skvrny od majonézy vypereme ve vodě se saponátem,na stálobarevné materiály přikápneme do lázně trochu čpavku.

-Skvrny od medu vypereme v horkém mýdlovém nebo saponátovém roztoku a látku dobře vymácháme.

-Skvrny od čerstvé kávy na chvíli ponoříme do studeného mléka,pak látku vypereme v saponátovém roztoku a dobře vymácháme.

-Skvrny od tuku nejprve vyžehlíme mezi dvěma savými papíry,zbytek pak odstraníme benzínem.Na pleteninách je vyčistíme kašičkou z pracího prášku a vody.Kašičku vetřeme do skvrny a za 20 minut vymyjeme teplou vodou.

 

 

Máte problémy s vlasy?

-Máte-li "elektrické vlasy", rozšlehejte 6 lžic bílého jogurtu s jedním vajíčkem.Směs vmasírujte do pokožky na hlavě a necháme asi 10 minut působit.Potom vlasy dobře opláchněte vodou.

-Mastí-li se vám vlasy,vyzkoušejte tento recept:smíchejte 5 lžiček citrónové šťávy a 5 lžic bílého jogurtu.Vetřete do vlasů a po deseti minutách opláchněte.Při pravidelném používání by se vám vlasy měly přestat mastit.

-Tvoří-li se vám ve vlasech lupy,zkuste alespoň dvakrát týdně masírovat vlasovou pokožku vodou,ve které jste vařili celer.

 

  

Zdravotní problémy

-Žáha nás přestane pálit,napijeme-li se osolené vody.

-Krvácení z nosu zastaví zředěná citrónová šťáva.

-Rozpraskané rty se lépe hojí,natřeme-li je smetanou.

-Chrápání vašeho partnera ustane,dotknete-li  se jeho ohryzku.

-Škytavku zastaví rychlé polknutí lžičky cukru.

-Proti průjmu jsou velmi účinné sušené borůvky.

    

Na sklo zkuste gumu

-Skleněné nádobí se bude více lesknout,umyjeme-li ho ve vodě s přípravkem octa a soli.Potom ho opláchneme v čisté vodě a vyleštíme. Zašlé sklo nejlépe umyjeme v osoleném roztoku vlažného lihu nebo v roztoku 8 dílu vody a 1 dílu kyseliny solné.Velmi dobrým prostředkem je také použitý citron - stačí jím sklo důkladně vytřít a pak opláchnout čistou vodou.Stejně dobře poslouží i noviny natrhané na kousky, které vhodíme do nádoby (třeba do láhve), zalijeme teplou slanou vodou, dobře protřepeme a opláchneme nejprve slanou vodou a pak čistou. Sklo dobře čistí také brambor a kávová usazenina.

-Připálená a tmavá místa na varném skle nikdy nečistíme hned. Nádobu naplníme vlažnou vodou a odmašťovacím prostředkem a po čase ji zlehka, nikdy ne drátěnkou,umyjeme.

-Broušené sklo dokonale vyčistíme a vyleštíme,když ho umyjeme směsí ze čtvrt litru octa a šest lžic soli.

-Kousky rozbitého skla slepíme tvarohem s náhřátým vápnem nebo vodním sklem s arabskou gumou.Potřebujeme-li průhledné lepidlo, připravíme si ho ze stejných dílů želatiny,lihu a vinného octa.

 

 

Bílek

 

Vaječný bílek v domácnosti používáme především k přípravě sněhu,který je důležitou součástí mnohých jídel.Chceme-li ušlehat pevný a tuhý sníh, přidáme do bílků před šleháním špetku soli.Bílky na šlehání nemají být studené,nejlépe se šlehají při teplotě 20°C.Sníh z bílků je také dobrým přípravkem k lepení papíru na sklo.Sníh necháme,aby se roztekl,papír jím natřeme,přiložíme na sklo a čistým měkkým hadříkem ho na chvíli přitlačíme.Tento postup můžeme úspěšně použít při lepení štítků na sklenice apod.Jeho výhodou je ,že tímto způsobem nalepený papír lze potom lehce smýt teplou vodou.Vaječný bílek ale stejně dobře lepí i porcelán a sklo,čistí tašky a zašlé kožené vazby knih.

Čerstvou skvrnu od bílku odstraníme vypráním ve studené nebo vlažné vodě(nikdy ne v teplé nebo dokonce vařící),starší vyčistíme čpavkem.

  

 

Okna

-Čistá okna jsou vizitkou všech dobrých hospodyněk. Čistíme je přípravky koupenými v drogerii nebo octem, v tom případě je však musíme dobře opláchnout vodou. Zamrzlá okna myjeme vlažnou vodou s jarem a solí. Použijeme-li tento způsob,nebudou se okna zamlžovat ani zamrzat.

-Při mytí oken nezapomínáme na rámy.Použijeme některý z odmašťovacích přípravků. Velmi dobrý pro tento účel také roztok vody,čpavku a malého množství soli. Skvrny od vápna na okenních rámech odstraníme silnějším roztokem octové vody.

-Skla leštíme jelenicí, kterou používáme jen k tomuto účelu. Zamlžování oken  zabráníme také natřením jejich vnitřních stran roztokem glycerínu a lihu (v poměru 55 g na 1 litr). Mušince nejlépe odstraníme pivem. Aby nám mouchy na okna nesedaly vůbec, natřeme v letních měsících skla vodou s octem.

-Nakonec poslední rada - aby se okna po nátěru emailovými barvami nelepila k rámům, namažeme je kouskem slaniny nebo tukem.

 

 

 

Aby nám vlasy nepadaly

-Kopřivový odvar - uvaříme si silný kopřivový odvar (100 g kopřivy na 3/4 litru vody, necháme 10 minut povařit). Ve 1/4 litru odvaru pak rozšleháme celé vejce tak,aby se vytvořila pěna. Touto směsí si umyjeme vlasy, necháme chvíli působit a pak je opláchneme vodou. Po druhé vlasy spláchneme čistým kopřivovým odvarem a do poslední dávky vymačkáme polovinu citronu nebo přidáme lžíci octa. Tuto směs už vodou nesplachujeme.

-Panthenolová výživa - pěna panthenol,která se používá na spáleniny, je dobrým prostředkem k výživě vlasových kořínků. Nanášíme ji na vlasy co nejblíže ke kůži hlavy a pak ji prsty vmasírujeme do pokožky. Tento postup můžeme opakovat několikrát za týden, protože pěna vlasy nemastí jen je ztuží.

-Citrónový lak na vlasy - dva citrony,rozkrájené na malé kousky,nechte zvolna vařit v hrnci ve dvou šálcích vody. Když úplně změknou, vodu odstavíme , necháme vychladnout a vymačkáme přes jemné pláténko. Vymačkanou citrónovou šťávu,můžeme zředit malým množstvím vody, nalijeme do lahvičky s rozprašovačem a používáme jako lak na vlasy. Vlasy dobře drží,lesknou se a voní.

 

Moli

Nejúčinnějším bojem proti molům,jako nakonec proti všemu je prevence. Nečekejte ,až se objeví,nebo si způsobíte nepříjemné problémy. Často větrejte skříně, proklepávejte šatstvo, prohlížejte ho a do skříně ukládejte jen vyprané nebo chemicky vyčištěné věci. Pozor dávejte hlavně na kožešiny. Při uklízení vyluxujte ve skříních všechny rohy a spáry a vytřete je vlhkým hadrem. Do skříně s oděvy dejte některý z prostředků proti molům zakoupený v obchodě. Velmi dobré a účinné je nechat dvě hodiny v uzavřené místnosti lopatku s rozpáleným uhlím posypaným sírou. Když se přesto moli objeví,je nevyhnutelné všechny ohrožené věci opět vyklepat nebo vyluxovat vysavačem,a tak z nich odstranit nakladená vajíčka. Při podrobnější prohlídce  kartáčem (raději ostřejším) odstraníme i housenky, které se už stihly vylíhnout a spokojeně požírají váš šatník. Vlněné tkaniny můžeme také vyžehlit přes vlhký hadřík. Skříň důkladně vymyjeme slanou vodou a dáme do ní prostředek proti molům.Vhodné je celý postup vždy po dvou až třech týdnech opakovat a samozřejmě ničit  na první pohled nevinné motýlky dřív, než nakladou nová vajíčka.

 

 

Různé rady

Smaltované nádobí vyčistím výborně kašičkou z jedlé sody a vody. Potřu zašpiněná místa, nádobí umyji teplou vodou, pak opláchnu studenou.

Skořápky kokosových ořechů nevyhazuji. Dělám z nich dekorativní misky na bonbony, oříšky a chipsy.

Usazeniny v konvici z ohnivzdorného skla se zbavím, když konvici vyčistím horkým octem, v němž rozpustím kuchyňskou sůl
 

Lahve s vínem skladuji zásadně ve tmě a naležato, aby víno stále zavlažovalo korek. Tak nevyschne a do láhve nevniká vzduch.

Řetízek od dřezu nebo vany se nám doma někdy utrhne. Nahradím jej kroužkem na klíče. Nejen, že se mi zátka snadno vytahuje, ale mohu ji pověsit na na lepovací háček na stěně.
 

Rychlovarnou konvici vyčistím, když do ní naliji vodu, přidám lžíci kyseliny citrónové a krátce povařím. Nikdy spirálu nečistím saponáty.
 

Pocení oken lze zabránit, když je potřeme roztokem jednoho dílu glycerinu a deseti dílů lihu. Skleněné výplně dveří čistíme směsí vody a čpavku.
 

Na čištění nerezového dřezu používáme nejprve slupky ze syrových brambor a potom vyleštíme měkkým hadrem.
 

Koženou sedačku v předsíni vytíráme směsí jedné lžičky octa a lžičky oleje. Potom leštíme flanelem.
 

Osvědčilo se mi nechávat zabalené mýdlo mezi oblečením ve skříni. Potvrdilo se mi, že odpuzuje moly.
 

Mrazák odmrazujeme většinou jednou za rok. Vymýváme ho sterilizačním roztokem s výjimkou kovových částí. Než jej zapneme, položíme na dno zmačkané noviny.
 

Přihrádky v mrazáku se tak rychle nepokryjí ledem, když je celé vyložíte alobalem. Tak ušetříte i za proud, protože ledničku stačí nastavit na nižší stupeň.
 

Mikrovlnou troubu čistíme tak, že do ní postavíme před čištěním šálek s vodou a necháme dvě minuty vařit. Vzniklá pára nám usnadní čištění stěn.
 

Zamaštěné kachličky se dobře vyčistí, když tuk na nich chvíli zahřejeme proudem teplého vzduchu z fénu nebo horkovzdušné pistole. Tuk se rozpustí a lehce se otře hadrem namočeným v saponátu. 

 

Čištění obuvi, rukavic, kabelek:

Koženou obuv zbavíme bláta a nečistoty a po uschnutí přeleštíme dobrým krémem. Můžeme vytírat kyselým mlékem a pak leštit.

Jelenicové střevíčky čistíme z prachu drátěným nebo gumovým kartáčem, odřená místa potřeme práškovou barvou.

Gumovou obuv omyjeme vlažnou vodou. Nenatíráme mastnými krémy, ale čistíme spec. prostředkem.

Střevíčky z umělé kůže čistíme speciálním prostředkem.

Kožené rukavice z hlazené kůže čistíme benzínem. Ponoříme je do nádobky s benzínem, promačkáme a co nejrychleji přeneseme do čisté utěrky, která vysaje benzín a vytřeme dosucha. Pozor, hořlavina!!!

Jelenicové rukavice prací myjeme ve vlažné vodě a to navlečené na ruce. Pak je opláchneme, vymačkáme, potřeme je znovu mýdlem, už jen mírně vymačkáme a necháme volně uschnout.

Kožené kabelky přetíráme lehce bezbarvým krémem na obuv a vyleštíme. Mastné skvrny pokryjeme vrstvičkou magnézia a benzínu. Po vyschnutí odloupneme a přetřeme flanelem.

  

Ošetření obuvi a odstranění zápachu obuvi

- Pach z obuvi odstraníte jednoduše tak, že do boty nasypete jedlou sodu.  Necháte působit  přes noc a druhý den vyklepeme nebo vysajete vysavačem.

- Zápach obuvi zlikvidujeme, když na noc do bot vložíme kousek křídy.

- Stačí také vytřít vlhkým hadříkem octovou vodou.Zároveň pomáhá proti sporám plísní.

- Vnitřní částí slupky od banánu se dají krásně vyleštit kožené boty.

- když nás tlačí bota ve špici, vystříkáme ji ze vnitř trochou lihu a ihned obujeme.  Pokud nás čeká taneční maratón či delší pěší tura, použijeme triku našich babiček - pod vložku vložíme olšové listy.

- boty zapáchající potem můžeme vytřít hypermanganem, octovou vodou .

- pokud boty vržou je pomoc snadná - stačí natřít podešev lněným olejem nebo je zabalit přes noc do vlhkého hadru.

- mokrá obuv se dá vycpat novinovým papírem, do rána vyschne. Pokud necháme obuv ve vlhku, zplesniví, v suchu zase ztvrdne a scvrkne se. Proto vlhké boty natřeme terpentýnovým olejem, který současně odpuzuje myši. Můžeme také použít tuk, buď speciální na koženou obuv, nebo přírodní rostlinný, jeho zbytky odstraníme hedvábným papírem.

- pokud čistíme vlhkou obuv, půjde nám to snadněji, když do krému přidáme kapku mléka.

- ztvrdlé boty natíráme petrolejem, ale pouze když jsou z pravé kůže.

- nepromokavou se obuv stane poté, co svršky natřeme ricinovým olejem a podrážky lněným. Kůže však musí být před natřením zahřátá, jinak je konečný efekt nulový.

- kožená obuv nesnáší dlouhodobé vlhko. Pokud je provlhlá a zašpiněná, zbavíme ji nejprve kartáčem největší nečistoty, potom omyjeme hadříkem namočeným v mýdlové vodě a nakonec čistou vodou. Boty napneme na vhodné kopyto nebo vycpeme novinovým papírem a necháme volně na vzduchu uschnout. Potom vyleštíme flanelem

- chceme-li dodat ztracený původní lesk černým koženým botám, třeme je chvíli vnitřní stranou pomerančové kůry a pak měkkým hadříkem vyleštíme.

- laková obuv vyžaduje mimořádnou péči. Před prvním obutím ji několikrát natřeme slabou vrstvou ricinového oleje, aby nepopraskala,

- semišová obuv je choulostivější na oděr a skvrny. Pomůžeme si tím, že povrch zdrsníme jemným smirkovým papírem, který odstraní i nežádoucí skvrny. Tuto obuv nikdy nesmíme čistit za vlhka. K čištění můžeme použít také hadřík namočený v teplém mléce.

- obuv z textilních materiálů se nejlépe čistí mýdlovou vodou a kartáčem. Můžeme ji dokonce vyprat v automatické pračce, pokud ji nastavíme na 30°C a vyloučíme odstředění. Mokrou vycpeme novinami, vytvarujeme a necháme uschnout

- Bílou obuv můžeme natřít pastou na zuby - bude skutečně bílá. Bílé štepování na sportovní obuvi můžeme přetřít bezbarvým lakem na nehty, bílá barva déle vydrží

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

koberce

(daniela, 10. 7. 2014 10:01)

Nikde jsem nenašla radu jak vyčistím skvrny z koberce, co mi způsobil králíček svou močí. A taky otlačky po skříni na koberci. Děkuji pokud někdo poradí

Potravinářské moli

(Jana, 12. 8. 2013 5:48)

Nevím kde se berou vše jsem řádně vyčistila a vše staré mouku, strouhanku, koření,a ostatní zlikvidovala a stále se v kuchyni objevují prosím o radu nepomáhají ani přípravky z drogerie. Děkuji